درباره مثنوی معنوی
مثنوی معنوی گنجینه ای ارزشمند از میراث حکمت، عرفان، فلسفه، جامعه شناسی، روان شناسی، مردم شناسی، دین و فرهنگ است که به راستی نمی توان گفت تنها متعلق به مردم یک کشور است.مثنوی از فاصله بین انسان با آنچه باید باشد سخن می گوید.از مراتب پست و والای وجود و راه های رسیدن به تعالی و کمال در هستی.از حرکت به سمت نور الهی و ذوب شدن در صفات و ذات بی انتهای حق.
اقبال روز افزون مردم با ملیت ها و قومیت های مختلف در سراسر دنیا ، کتاب مثنوی را با نام و نشان Romi موید این مطلب است. جای شگفتی و تامل است که در سال 2017 کتاب مثنوی در آمریکا با آن میزان کمی و کیفی از چاپ کتب گوناگون در زمینه های مختلف علمی، فرهنگی جز 10 کتاب پرفروش این قاره قرار می گیرد و جای بسی تاسف که ما هنوز درک درستی حتی از شخصیت مولانا نداریم و با مطالب سخیف و ناروایی در مورد زندگی شخصی او با هم به منازعه و مجادله می پردازیم و تهمت هایی دور از عقل و حقیقت بر او روا می داریم.
چگونه می توان مولوی را متهم به الحاد و انحراف اخلاقی کرد در حالی که جای جای مثنوی معنوی مرتبط و مزین به آیات قرآن و احادیث پیامبر اکرم (ص) است.
بدون مطالعه و تسلط بر آیات قرآن، راز گشایی و معنا یابی بسیاری از ابیات مثنوی ممکن و مقدور نیست.مولانا از روش داستانی برای بیان مطالب و مفاهیم ارزشمند خود بهره می برد و به گفته خودش:
خوشتر آن باشد که سر دلبران گفته آید در حدیث دیگران
و در خلال داستان وقتی ذهن مخاطب خود را کاملا با تصویر سازی های دقیق و با شخصیت های داستانش همراه کرده است به بیان نکات اخلاقی، عرفانی و علمی می پردازد و برای این منظور گاهی سخن خود را با آیات و روایات و گاهی با ضرب المثل ها و عناصر فرهنگی ثابت شده و مسلم در فرهنگ ایرانی، محکم و مستدل می سازد.
اگر بپذیریم مخرج مشترک تمام ادیان و حتی فرهنگ های غیرالهی، انسانیت و اخلاق است، و تمام ادیان هدفی جز تعالی و تکامل انسان به جایگاه حقیقی خویش ندارند، چنانچه پیامبر اکرم (ص) هم فرمودند: انما بعثت لاتمم مکارم الاخلاق، در مثنوی نیز معرفت شناسی و هستی شناسی مولانا، انسانیت، اخلاق و حرکت در مسیر تعادل و تکامل است.او بدون تاکید بر هیچ مذهب و آئین و فرقه ای تنها از حقیقت انسان سخن می گوید و می کوشد تا راه رسیدن به آن جایگاه والا را برای همگان روشن سازد.
به معرفت جویان عزیز پیشنهاد می گردد برای شروع مطالعه و یا شنیدن فایل های صوتی آموزشی، ابتدا فایل صوتی دیباچه دفتر اول مثنوی با مطلع «بشنو از نی چون حکایت می کند... » را با دقت بشنوند و نکته برداری کنند.
دیباچه خلاصه ای از مفاهیم و اندیشه های ناب مولانا در مثنوی و نگاه عارفانه و حکیمانه او به هستی است.
بعد از شنیدن و مطالعه دیباچه، هر داستان از مثنوی فضایی متفاوت با مفاهیم مخصوص و مرتبط به خود را دارد که علاقمندان می توانند بدون نیاز به دانستن مطالب قبلی با آن ارتباط برقرار نمایند و درسهای ارزشمند آن را بیاموزند.
جهت ثبت نظرات خود اابتدا وارد شوید